Monday, May 6, 2019

Psikolog Erik Erikson, yaşamı ve insanlığı 8 evrede açıklıyor


Zebralar, bozkırların sahipleri. Zebraların yaşadıkları coğrafyalarda sürekli bir mücadele vardır. Zebralar kendilerini korumak için kamuflaj olarak üzerindeki çizgileri kullanıyor olabilirler mi ? İşte bu soruya sizler için yanıt aradık.

Zebralar, bozkırların sahipleri. Zebraların yaşadıkları coğrafyalarda sürekli bir mücadele vardır. Zebralar kendilerini korumak için kamuflaj olarak üzerindeki çizgileri kullanıyor olabilirler mi ? İşte bu soruya sizler için yanıt aradık. Buyurun o zaman açık listemize

#1 Göz yanılsamaları, av olmaktan kurtulmak.
Zebraların üzerindeki çizgiler, hareket ettiklerinde göz yanılsamasına sebep oluyor. Bu yüzden vahşi yırtıcıların dikkatlerini dağıtabiliyorlar. Yani bu sayede yırtıcıların yakalayacakları hayvanları seçmeleri zorlaşıyor.

#2 Tüm gün sıcakta gelen sineklerle uğraşmak zorunda kalmıyorlar.
Zebralar üzerinde yapılan farklı araştırmalarda, kan emici olarak bilinen Çeçe sineği ile sığır sineğinin zebraların üzerinde bulunan çizgiler ve desenlere gelmediği kanıtlanmış oldu. Macaristan'da 2012 yılında yapılan bir deneyde zebra çizgili modellerin en az sayıda sığır sineğini çektiği belirlenmiş oldu. Çünkü sinekler polarize olmuş ışıklara doğru gelirler. Çizgiler ne kadar sık olursa sineklerin gelme potansiyelleri de o kadar azalıyormuş.

#3 Zebraların üzerindeki çizgileri aslında onları serinletiyor mu ?
Zebraların üzerindeki desenlerin ve çizgilerin aslında onları serinlettiğini söylesem inanır mıydınız ? Bence inanmalısınız. Bunun bir de bilimsel açıklaması var: ışığı emen siyah çizgilerin üzerinde hava daha hızlı hareket ederken beyaz çizgilerin üzerinde daha yavaş hareket edebilir. bu farklılık zebranın çevresinde konveksiyon akımları yaratarak zebranın serinlemesini sağlayabilir.

Ayrıca yine bir araştırma sonucunda çıkan raporda sıcak bölgelere gidildikçe daha çok çizgiye sahip zebra sayısı artmaktadır.

#4 Tüm çizgiler ve desenler eşsiz olarak yaratılmış.
İnsanda parmak izi nasılsa zebralardaki desenler de hiçbir şekilde birbirlerine benzemezler. Ve tamamen benzersiz bir yapıda eşsiz bir şekilde yaratılmıştır. Ancak zebraların bu çizgiler sayesinde birbirlerini tanıdığı varsayımına ait bir kanıt bulunamamıştır.

Bu makale https://www.sosyofikir.com/ sitesinden alınmıştır.

No comments:

Post a Comment